2013. január 23.

..amivel még tartozom...képkeret kandalló utóélete...

Még karácsony előtt készült el az a képkeretkandalló gyertyákkal, ami a decemberi Lakáskultúrában jelent meg. A fotók kint készültek a nyaralódobozunkban, de utána, ahogy írtam is a posztban, felkerült a pesti lakásunkba, ahol néhány régi gerenda közé építve tökéletes térelválasztó lett belőle. Szerintem nagyon jól bevált... Azt ugyan nem tudom eldönteni, hogy a karácsonyi őrületben mindenkinek magától értetődő gondolatmenet-e, hogy tonnás gerendákat hurcoljunk a másodikra, majd fűrészpor felhő mellett vágjuk méretre, végül a szomszédok legnagyobb örömére, éjszakába nyúlóan furkáljuk a plafont, hogy azok a nyomorult gerendák biztosan álljanak a lábukon. Szerintem magától értetődő....!!!
Ezúton is köszönettel tartozom igazán megértő szomszédainknak (bár azt hiszem edzésben vannak, elvégre már négy éve itt lakunk...)
A kép elképesztően béna, de nézzétek el nekem, hisz most kattingattam, hogy tudjam pótolni amit még karácsony előtt ígértem Nektek....

Az első lépés az volt, hogy még a boldog októberi napsütéses napok egyikén, egy magasnyomású mosóval többször átmostam a gerendákat. Nekem minden bontott anyagnál problémát jelent, hogy rettenetesen koszosak bírnak lenni és azt nem nagyon kedvelem, de ezzel a módszerrel garantáltan tiszták lesznek. Az egyetlen, hogy utána nagyon ki kell szárítani őket....

Magáról a szerelésről is készültek képek, de egyszerűen nem találom őket, így meg kell elégednetek a leírással.
Először a plafonra csavaroztunk "L" vasakat, amihez hozzáerősítettük a gerendákat, úgy, hogy az "L" lelógó szára a gerendák hátsó oldalára került, így csak akkor látszanak, ha az íróasztal felől nagyon nézek felfelé (bár lefestve már úgy se....). 
Ugyanezzel az "L" vasas megoldással a padlóra is lecsavaroztuk. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem igazán a parketta kímélő megoldások egyike, de már amikor ide költöztünk, akkor szerettem volna kicserélni a parkettát. Nem nagyon jött össze, úgyhogy csak fel lett csiszolva és kapott egy dió színű pácot. Azonban ez a projekt nem hagy nyugodni, úgyhogy nem bánok túl kesztyűs kézzel a parkettával, hisz folyton az van a fejemben, hogy úgyis mindjárt kicseréljük......hmmm..(azért gyanús, hogy ez nem holnap lesz:)
Amikor a három egész gerenda stabilan állt, fogtuk a "kandallót" és a két egymástól távolabb álló gerenda közé (ahol akkora távolságot hagytunk amekkora a "kandalló" szélessége) beillesztettük és csavarokkal rögzítettük. 
A negyedik gerendát kettévágtuk. Egy akkora darabra ami a plafon és a "kandalló" közötti távolság, és egy akkorára, mint a padló és a "kandalló" közötti távolság. Ezután az "L" vasas megoldással ezt is rögzítettük.
 Nem igazán tetszett, hogy barna, így néhány nap múlva fogtam, és mivel úgyis rusztikus felületet szerettem volna, sima diszperzites falfestékkel lefestettem a gerendákat...nagyon gondolkodom, hogy a keretet is le kéne festeni fehérre..Ti mit gondoltok??????




4 megjegyzés:

  1. szia, szerintem én élénk pirosra festeném a keretet - aztán persze lehet, hogy megbánnám:D, de most úgy képzelem, hogy tök jól nézne ki! És az alatta levő két "rést" valamivel eltakarnám, akkor nekem sokkal kandallósabb lenne - a nyaralótokban fotózva teljesen kandalló hatása volt, most inkább egy lebegő képkeret sok gyertyával, az én szememnek szokatlan, de az biztos, hogy vagány darab. Fehérre én nem festeném, akkor még kevésbé derülne ki, hogy mi is ez, nem érvényesülne a szép míves keret, nagyon beleolvadna szerintem a gerendasorba. Vagy világosabb arannyal festeném át a keretet, attól függ, mi megy jobban a többi cucchoz. Vagy okkersárgára. De mégis leginkább pirosra:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon köszi!!! Végre leesett:))!!! Másfél hónapja nem bírok rájönni, hogy mi zavar....igen az alsó lyukak azok!!!...azt hiszem még finomítani fogok rajta....színileg és látványilag egyaránt:)

    VálaszTörlés
  3. Tényleg sokkal jobb fehérben! És csodásan fest "utóéletileg" is! Sőt!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm!!!!!!:) Végre valaki aki egyetért velem, hogy az utóélet is jól sikerült...sőt!:)

    VálaszTörlés