2013. november 22.

Úgy látom megint időszerű, hogy gyertyakandallót csináljunk....

Mániákus gyertyakandalló (nem is tudom létezik-e ilyen szó....) készítő vagyok. A téli időszakban mindig készül egy, mivel a lakásunkban nem találtunk még megfelelő kéményt egy igazihoz. Na és azért valljuk be, a költségek sem elhanyagolhatóak...és persze az sem mindegy, hogy egy valódi kandallót nem alakítgat az ember évente, saját kénye-kedve szerint....
Így hát maradnak a gyertyák...Tavaly képkeretből készült egy, karácsonyi dekorációnak...Aztán meguntam és beépítettem gerendák közé...(azóta még tovább változott, mivel nem voltam teljesen elégedett a végeredménnyel.....ahogy lesz időm fotózom és megmutatom...)
De nem ezek voltak az első próbálkozásaim. Az első darabom vázát asztalos csinálta Mdf lapból. Én festettem és dekor lécekkel, faragványokkal tuningoltam fel. Nagyon szerettem, egy darabig nálunk állt, majd egy megrendelőmhöz került, aki azóta is boldogan használja.
Az asztalostól ezt az alapot hoztam el. A festés simán szürke és fekete Unitop. Egyedül a faragványok "antikolása" volt picit macerásabb. Először lefestettem feketére, majd fehér festékbe mártott száraz ecsettel egy mozdulattal áthúztam...
Igen jogos a kérdés....nem, nem gyullad fel, a tapasztalat azt mutatja, hogy semmivel sem kell jobban odafigyelni rá, mint például egy adventkoszorúra...
Annyira sikeres volt ez a darab, hogy öcsém úgy érezte, barátnőjét meg kell ajándékoznia egy ilyennel...Azt a kandallót valóban ő csinálta, de mivel meglepetésnek készült, műhelyként nappalinkat használta....Előttetek van a jelent, amikor néhány napig így éltek egy lakásban???:))))
(senkit ne tévesszen meg a kép...igen fejjel lefelé áll, mivel a "tűztér" belsejét egyszerűbb ebben a pozitúrában feketére festeni..)
Aztán készült egy megrendelésre...Szerintem sötétszürkén is jó darab... A kép nem a legjobb, de jól példázza, hogy a gyertyákkal nem szabad spórolni....Elég sokat és igencsak nagy méretű darabokat kell beszerezni. (tudom javasolni az Ikeát, ott van olyan négyes csomag, amiben több méret van egybe csomagolva)

...és igen, a végére hagytam A csodát, AZ első darabot. Ez volt minden gyertyakandallók anyja...Anita annyira szerencsés volt, hogy az Ecserin talált egy régi tűzteret...aztán már nem kellett mást csinálni, mint Mdf-ből köré építeni egy testet....na meg kicsit megfestegetni....Azóta is őrülten kutatunk egy ilyen (vagy hasonló) tűztér után....Ha valaki tud valahol egyet azonnal szóljon!:)
fotók Wein Krisztina, Darabos György

12 megjegyzés:

  1. szia Kriszta!
    gyönyörűek a kandallóid! már régóta vágyom egy ilyenre... :o) azt szeretném megtudni, hogy ki kell-e bélelni valamivel a kandallót, hogy tűzálló legyen. és a csodás faragott díszeket hol szerzed be hozzájuk? válaszodat előre is köszönöm! :o)
    Zsanna

    VálaszTörlés
  2. Szia Zsana! Én nem béleltem ki, és soha nem volt semmilyen probléma. Természetesen nem hagyom felügyelet nélkül, ha égnek a gyertyák, de ezt egy sima mécsessel sem tenném meg, mert ez ügyben elég paranoiás vagyok...:) De ha Te úgy érzed, hogy biztonságosabb, akkor lehet lakatossal csináltatni egy fém bélelést... A faragott díszeket én a Zatik faáruházban vásároltam. itt:http://www.zatik.hu/hu/catlist/2/butor_keszites_butoralkatreszek/?rendezes=&ar_min=0&ar_max=9999999
    Üdv, Kriszta

    VálaszTörlés
  3. Kedves Kriszta!
    Csak most látom a válaszod...
    Oké, megfontolom. :o) Köszönöm a faragott díszek forrását is!
    Szép Ünnepeket! :o)
    Zsanna

    VálaszTörlés
  4. Kedves Kriszta!

    Azt szeretném kérdezni, hogy általánosságban kérhetek-e tőled itt lakberendezési tanácsot? Nyilván mivel ez a szakmád és ebből élsz, nem kérhetem, hogy távolról rendezd be a lakásom :), de a helységek használatát és térkihasználást illetően lenne pár dolog, amiben segítségre lenne szükségem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen szívesen válaszolok, már amennyire így látatlanban lehet:)....

      Törlés
  5. A "Zatikot" mi is szeretjük. A faragott díszek beszerzéséhez az Ázsia center is ajánlható (az üzlet az emeleten, a mozgólépcső mellett található, szeptemberben legalábbis ott volt. Korábban lakberendezési bolt volt - hátha ha így be tudjátok azonosítani.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a tippet!!! Nem ismertem az Ázsia Centerben lévőt, de megnézem majd...

      Törlés
  6. Szia Kriszta érdeklődni szeretnék a kandalló méreteiről, ha nem titok nagyon tetszenek és szeretném megépíteni. Köszönettel Tibor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindegyik más és más...ez éppen 90x90x32, de azért, mert ez fért arra a helyre ahova szántuk. A "tűztér" mérete itt kb 50x60.
      Jó munkát!K.

      Törlés
  7. Kedves Kriszta!

    Szeretnék segítséget kérni látványkandalló készítésben. Hol tudlak elérni privát? Messenger?

    Köszi, Vivien

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan írj emailt wein.krisztina@t-online.hu vagy telefonon is hívhatsz 06204151337, de most egy hétig nem dolgozom, úgyhogy inkább csak utána...

      Törlés
    2. Köszi a választ, akkor jövő hét utáni héten kereslek. Jó pihenést! ��

      Törlés