2015. február 16.

Kárpit festés utóélete - közkívánatra....

Úgy tűnik elég sokan olvastátok kárpit festős posztomat (ahol Annie Sloan Chalk Paint festékkel lefestettem nagyanyó székét, kárpitostul, fa részestül) mivel nagyon sokan írtak, hogy mi van most vele. Teljesen igazatok van, megígértem, hogy referálok róla milyen is a tartóssága ennek a megoldásnak, úgyhogy ma reggel gyorsan fotóztam néhányat.
Természetesen nem jutottam odáig, hogy mind a hatot lefessem, így még mindig magányosan árválkodik....(de nem tettem le róla, hogy a többi is hasonló sorsra jut!!!)
Nekem nagyon tetszett a végeredmény, de hát ugye a puding próbája.......
Tehát kb. négy hónappal a festés és igen nagy igénybevétel után ezek az állapotok:
Szerintem jól vizsgázott, de egy valamit elhibáztam. Egy nagyobb vendégség után azt vettem észre, hogy valami megfogta kékre....olyan volt, mintha egy kék farmeres illető ücsörgött volna rajta és ettől a szék is bekékült....kicsit érthetetlen, mert emlékeim szerint senki nem volt farmerban....
Én fogtam egy szivacsot és a dörzsis részével el kezdtem sikálni.
Nnnna....ez nem volt valami jó ötlet! Simán szivaccsal letörölni lehet, azt már előtte is többször csináltam, de ez a dörzsis megoldás őrültség!!! Azt nem bírja. A kékség lejött, de vele néhány helyen sikerült a festéket is ledörzsölnöm, ezt látjátok a fotókon. Most, ahogy nézegettem, mintha a dörzsölés óta is kicsit kopott volna, valószínűleg ledörzsöltem róla wax-ot.........remek!!!
Engem nem zavar, szerintem nem von le az értékéből, de aki évtizedekre szeretné megoldani a kárpitozás kérdéskört, annak nem ez a megoldás fog bejönni. De két-három évre tökéletes! Az a félelmem, hogy repedezni fog amikor ráülünk, az nem jött be. Egyáltalán nem repedezik, bírja az állandó ki-benyomódást, úgyhogy én biztos, hogy lefestem a többit is....legfeljebb néhány év múlva, amikor már úgy érzem, hogy nagyon megkopott, kicsit restaurálom....
Na persze a dörzsis megoldást nem nagyon fogom a jövőben erőltetni!!!!

Ilyen volt:
Ilyen lett:
csak dörzsis szivacsot ne!!!!!!!
Fotó: Wein Krisztina

4 megjegyzés:

 1. Köszi, ez jó hír. :) Azért átfesteni nagyságrendekkel könnyebb, mint újrakárpitozni. Talán olcsóbb is (nyilván függ a textiltől, de azért a szép és erős anyag drága). Ami a kopást illeti (eltekintve a dörzsitől...), lehet, hogy néha újra kell waxolni?

  VálaszTörlés
 2. Basszus de szerintem olyan gáz, hogy látszanak az ecset vonások. Nekem ez a bajom az AS felújításokkal, hogy messziről tök jó, közelről meg sufni tunning és még drága is. Vagy én vagyok túl kukacoskodó?

  VálaszTörlés
 3. Nem vagy kukacoskodó, de az AS festéknek pont az a sajátja, hogy látszanak az ecsetvonások. Azzal hirdeti magát (és ez igaz is) hogy bárki egyszerűen elő tud állítani rusztikus, kopottas felületet csiszolgatás és több réteg festék felhordása nélkül.
  Én itt nem akartam rusztikus felületet, ezért felhígítottam a festéket, hogy egyenletesen tudjam felhordani és szerintem bevált. Nem látszanak az ecsetvonások, lehet, hogy a kopások tűntek ecsetvonásoknak. Ennek a posztnak pont az volt a célja, hogy bemutassam, mi lesz az egyenletes felületből kb négy hónap használat után, mennyire kopik meg.
  Hidd el, ha sufnituning lenne nem csinálnám meg, ugyanis pont azt vallom, hogy a Diy nem egyenlő a gagyizással, sőt csak akkor érdemes csinálni, ha minőségi design hangulatú tárgyakat tud az ember előállítani....
  Bármilyen felületen (fa, műanyag, csempe...stb. kivéve textil) egyenletes lesz a végeredmény, ha Otexet használsz alapozónak és fedőnek pedig valamilyen zománcot és nem ecsettel, hanem velur hengerrel viszed fel a festéket.

  VálaszTörlés
 4. Sziasztok!
  Nagyon érdekel most ez a téme, nekem eddig bejöttek a Pentart festékek, de most, hogy egy fotelt szeretnék átfesteni, lehet h áldoznék egy AS festékre is.Ennél a kárpitnál látom h ez van, de vajon szövetnél mennyire garantált az eredmény?Csinálnak ilyet Az Asztalom -műhelyében is, beviszem lefestjük, csak nem tudom van-e értelme, nekiesnék itthon nagyon.Van valamilyen jótanács esetleg?Már nem vagyok kezdő, de csak bútorokkal foglalkoztam eddig.Köszi ha van ötlet!

  VálaszTörlés