2012. augusztus 12.

..illúziókeltés, avagy a nyársra húzott tányérok esete...

A héten már igazán lelkiismeret furdalásom volt.....egyik nagyon kedves barátom tavaszi szülinapját elmosták az események. Szégyen ide szégyen oda, egyszerűen nem kapott semmilyen meglepetést. 
Ez nem sűrűn fordul elő, mivel  nagyon szeretem osztogatni saját készítésű ajándékaimat...ebben igazán könyörtelen vagyok......és persze el is várom, hogy hihetetlenül örüljenek neki...:)))
Éppen kapóra jött, hogy a szegény "elfeledett", teraszuk berendezése ügyében kért tőlem tanácsot.  Miután a bútorozást átbeszéltük, rájöttem, hogy itt a remek alkalom, hogy kárpótoljam őt a csúnya szülinapi baki miatt. Valami kiegészítő biztos jól fog jönni arra a teraszra....
Emeletes tál...mi más....:) A hatása egészen olyan, mintha csak könnyedén nyársra húztunk volna néhány tányért...hmmmmm.....valójában azért van mögötte néhány küzdelmes óra, de mint tudjuk lényeg az illúzió......

Kevésbé türelmeseknek nem kell két tányért átfurkálni, az egyszerűbb változatot egy tányérból is megcsinálhatjátok...


Nem fogjátok elhinni, de a legmacerásabb a megfelelő ág kiválasztása. Egyszerűen azt gondolná az ember, hogy a Duna partján százszámra hevernek a megfelelő ágak....hát nem...:)

Azért ha  mégis megtaláltátok a megfelelő faágat, először vágjátok méretre.
Érdemes az alsó ágrészt olyan hosszúra vágni, mint az alsó tányér átmérője, a felső ágrészt pedig olyan hosszúra, mint a felső tányér átmérője.

 Jelöljétek be a tányérok közepét és fúrjátok ki a lyukakat (Én küzdöttem sima falfúróval, mert nem volt éppen kéznél olyan fúrófej, amivel speciálisan kerámiát lehet fúrni. Nektek azért ajánlanám, hogy legyen (bármelyik barkácsáruházban kapható), mert úgy azért lényegesen egyszerűbb a művelet)
Ha kész, az alsó tányér közepébe tegyetek egy kb 6 cm hosszúságú facsavart, úgy, hogy a tányér alján egy alátétet is használjatok, majd csavarjátok bele az alsó ágrész közepébe.

 


 Ezután az ág tetejébe fúrjatok egy 10 mm átmérőjű, kb 5 cm mély lyukat. Illesszetek bele –egy kb 8-10 cm hosszúságú – 10-es tiplit, majd a középen átfúrt felső tányért húzzátok rá a tiplire. 

 

A felső ágrész aljába is fúrjatok egy kb 5 cm mély 10 mm átmérőjű lyukat és illesszétek rá a tiplire.
Ha megfelelő méretű lyukakat fúrtatok, a tipli pont bele fog szorulni. Ha biztosra akartok menni, érdemes egy kis faragasztóval is megerősíteni, így biztosak lehettek benne, hogy soha nem marad a kezetekbe a  tál „fogója”.Ha az alsó tányér alján a csavar kicsit kilóg, esetleg kicsit billeghet a tál. Ilyenkor ragasszatok rá a tányér aljára három gumialátétet (vízvezeték szerelésnél használatos tömítőgyűrű), így a mini "lábakon" biztosan áll majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése