2014. április 6.

"Csillár" a gipszstukkó alatt...

Elkészült az előző posztban beharangozott lámpám. Amikor megszáradtak a ragasztások már csak foglalat, vezeték és mennyezeti rózsa kellett hozzá. Szerencsére Tilkáéknál elég nagy a választék... 



Többen feltettétek a kérdést, hogy mi az a furcsa csicsás képződmény a mennyezeten....Na igen ez egy óriási gipszstukkó...és nem, nem mi tetettük fel. 
Amikor százvalahány lakás megnézése után eljutottunk végül ide (ahol első pillanatban egyértelmű volt, hogy ő a mienk!!) az egész család tátott szájjal nézte és egyáltalán nem értette, hogy ez meg hogyan is kerülhetett ide...
A ház 1926-ban épült. A lakásokat akkoriban tiszteknek alakították ki, akik a családjukkal költöztek ide. Egy-egy emeleten két-két lakás volt és bár elég nagy méretűek, de nem mondanám őket nagypolgárinak. A belmagasság is csak 320 cm, a lépcsőház sem túl extra, cseléd lépcső sincs, úgyhogy abszolút középosztálybeli embereknek készült. De!!...nyilván már akkor voltak olyanok, akik úgy érezték ez kevés, így belecsempészték a nappaliba a barokk kastélyok hangulatát...hmmm.... Igen, stílus idegen és magunk között szólva igencsak súrolja a giccs határát, de mivel közel száz éve készült nem volt szívünk leveretni....Az elmúlt években kifejezetten megszerettük, úgyhogy, bár a lámpák alatta időről időre változnak, a "kasélyhangulat" :) marad...

8 megjegyzés:

  1. Szia! Az ajtó fölötti könyvespolcról mikor lesz szó? Nagyon érdekelnek az ilyen plusz tárolóhelyek, már több bejegyzésedben is láttam képet (nyaraló, munkahely) ajtó fölötti tárolókról. Igazából az is érdekelne, hogy hol néz ki jól, hol nem....Rengeteg könyvünk van amitől nem szeretnénk megválni, viszont a leendő gyerekszobánkat nagyon ki kellene pakolni, hogy funkcióját végre betöltse, többek között kb 40m könyvet:-)
    Üdv: A.A.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes, hogy pont ezt mondod...:) Éppen most barátainknál is számolatlan méternyi könyvnek keressük a helyét és ma reggel is egyik megrendelőmnél könyvespolc problémakört jártunk végig... A héten mindenképp igyekszem kiposzotolni a mienket is és körbenézek milyen megoldások léteznek még....Üdv, K.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm! A nappalinkban van egy teljesen kihasználatlan fal, mert 2 ajtó van rajta (fsz., háztartási). A 2 ajtó 2 oldalán 30, ill. 40 cm van csak, közöttük kb. 60 cm, viszont ott van a termosztát és a villanykapcs. 2 oldalra gondoltam berakni 1-1 oda illő polcot, fölé meg nem tudom eldönteni, hogy olyan kellene-e mint ami nektek van, vagy csak egy sima nyitott polc, mint amit a nyaralóban ( azt tudom, hogy nem a tied, de azt már nem, hogy kié) láttam. Izgatottan várom a posztot! További jó munkát, szép estét! Üdv: A.A.

      Törlés
  3. Milyen szép a lámpa….!
    Jó, hogy esti képet is tettél fel, így látszik csak igazán, hogy lámpaként is szép, nemcsak szoborként :-)
    Andrea

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Sokáig szerettem volna csinálni zsinórból lámpát- tudod tapétaragasztó + fonal + labda, de nem tudott elszakadni a gondoltatom ettől a lámpától. Valószínűleg már csak januárban lesz belőle valami, de én arra gondoltam, hogy élzáróból/élfóliából csinálnám meg, vagy ez is az?
    Köszönöm válaszod!

    VálaszTörlés
  5. És a legfontotsabbat ismét elfelejtettem:) Hogyan ügyeskedted be a foglalatot? Vagy próbáljam meg köré "felépíteni" a búrát?

    VálaszTörlés
  6. khmm...:) ez kb hény méter anyag?:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én élfurnérból csináltam, mert az fa...de lehet csinálni élzáró fóliából is, csak azt nem tudom, hogy annak szép-e mind a két oldala..mert azért az látszik.
      A foglalatot úgy raktam bele, hogy a felső részénél, ahol több réteg ment egymásra fúrtam egy kb 1 cm átmérőjű lyukat és átfűztem rajta a textilkábelt.
      Hát sajnos azt nem tudom megmondani, hogy hány méter....sok:)!

      Törlés