2016. augusztus 4.

Régmúlt idők Ikea széke....

Talán mások emlékeiben is megvan ez a fonott Ikea szék...úgy emlékszem már évek óta nem kapható, pedig formáját tekintve - szerintem - még most is megállná a helyét...
Ezek a konkrét darabok közel tíz évesek és igazán nem vethetjük a szemükre, hogy mostanra "kicsit" elhagyták magukat. 
Amikor egy kedvenc régi megrendelőm felhívott, hogy kell-e nekem négy lelakott Ikea szék, természetesen igent mondtam, bár elképzelésem nem volt, hogy hova fognak kerülni. (Nagyon köszönöm Lilla!!! :) 
Hihetetlen volt, hogy azon kívül, hogy az ülőfelület fonata elszakadt, semmi bajuk. Szerkezetileg tökéletes állapotban vannak. A felépítése pedig egyenesen barkácsolók álma, hisz úgy lehet szétszedni, hogy az ülőfelület kerete profi alapként szolgálhat bármilyen típusú újragondoláshoz.
Egyet régi övekkel "kárpitoztam", kettőt pedig osb lappal egészítettem ki. Szintén az Ikea tervezőket dicséri (nem...nem fizetett Ikea reklám!! :) hogy az atomjaira szétszedett székeket pikk-pakk újra össze lehetett szerelni, úgy hogy tökéletesen stabilak.
A mostanában megjelenő Kiskegyed Otthonában olvashattok róla bővebben.

Kiinduló állapotok:

a végeredmények:

  
Teljesen megértem, hogy ennyi régi öve kevés embernek van otthon elfekvőben...de ugye nem most először hirdetem az igét, hogy egy barkácskodónak kötelező a különböző turikat rendszeresen látogatni!! Öveket érdemes nem darab árus, hanem kilós helyen beszerezni, úgy tényleg minimál költségből meg lehet úszni.
Azzal is tisztában vagyok, hogy övekkel nem csak így hosszában szoktak kárpitozni, hanem rá merőleges darabokat is beillesztenek és összefonják, de én nem akartam kockás hatást, mert a csíkosat izgalmasabbnak találtam. Tudom, hogy a kereszt szálak hiánya miatt talán ez kevésbé tartós, de az elmúlt hónap tapasztalata azt mutatja, hogy meg sem mozdul. Ha biztosra akartok menni, alulról - úgy, hogy felülről ne látszódjon - befeszíthettek keresztbe néhány hevedert...

A képek elkészítése között azért történt egy s más...
És mielőtt úgy tűnne, hogy kizárólag Ny. az aki dolgozik, szeretném felhívni a figyelmet azon hiányosságomra, hogy képtelen vagyok csavarozni/húzni/vonni/szerelni...stb és ezzel egy időben csudálatos fotókat kattingatni, így kézdublőrre van szükségem...Na jó az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szét és összeszerelést nem én csináltam... és az is igaz, hogy a kevésbé látványos munkarészekhez sokszor semmi türelmem....de okoskodni remekül tudok...:) Mondjuk a munka időtartamát igencsak meghosszabbítják a "nem lenne jobb, ha úgy csinálnánk...?!?!?!?" kezdetű mondatok és a javaslatok parázs hangulatú megvitatása...:)
 
 
 
 
 
 
 
A párnázott szék alapjául Osb lap szolgál..és csak halkan vallom be, hogy valójában nekem úgy tetszik a legjobban ez a szék, hogy nincs rajta párna és öv, csak az Osb mintázata látszik....Miután beillesztettem a lapot, kicsit leolajoztam, így mind színben, mint mintázatban tökéletesen illeszkedik a fonott háttámlához.
 

fotók RingierAxelSpringer/KKO/Wein Krisztina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése