2014. szeptember 8.

Most akkor mi is van ezzel a parkettafestéssel???

A parketta festés mostanság sláger téma lakberendezős/blogger körökben. Nálam két éve kezdődött, amikor a kis házban fehérre festettem a hajópadlót. Azóta sem bántam meg, nekünk nagyon bevált.
Most annak jött el az ideje, hogy pesti lakásunkban kezdjünk valamit az eredeti százéves parkettával. Hat éve amikor ide költöztünk nem tettünk vele mást, csak felcsiszoltattuk és dió páccal lepácoltuk, a végén pedig selyemfényű parkettalakkal lelakkoztuk. Azt hiszem nem véletlen, hogy megrendelőimnek mindig azt javaslom, hogy a nagy kosszal, felfordulással járó munkálatokat mindig meg kell csináltatni, még a beköltözés előtt, akkor is, ha ez igencsak megdobhatja a költségvetést.... De ugye tudjuk, hogy a cipésznek a cipője lyukas, a lakberendező pedig kísérletező elme és időnként saját portáján szembe megy az alapvetően ésszerű megoldásokkal..Természetesen a költözéskor az lett volna normális, ha a régi parkettát felszedetjük, a salakot alóla kiszedik, lecincálják a másodikról a tonnányi sittet és elszállítják....NNNa, hát idő és pénz hiányában ez nem történt meg!! Most pedig amikor már itt lakunk, egyszerűen képtelenek vagyunk megoldani, hogy teljesen kiköltözzünk a lakásból, hogy mindezen munkálatokat elvégezzék...
De a sötét parkettát már annyira untam, hogy valaminek történnie kellett....természetesen a festés mellett döntöttünk. A bútorokat becuccoltuk a gyerekszobákba és belevágtunk. Annyira azért eszemnél voltam, hogy nem én estem neki, hanem megbíztuk vele Gyulát, akiért örök hálám Kicsiháznak (akinél rengeteg hasznos dolgot találtok ebben a témában), mivel kincs egy olyan mester, aki a leghülyébbnek tűnő ötleteknél sem a "miért nem lehet", hanem a "hogyan oldjuk meg" gondolatmenetet követi. Én is csak ajánlani tudom!!!
Azért néhány információ annak aki ilyesmibe szeretne belevágni...
Ha lazúrozott, áttetsző fehér padlót szeretnétek, az nem nagyon fog sikerülni! A lazúrok mindig besárgulnak, a parkettára való fehéret pedig a parkettások csak felhősen fogják tudni felhordani és olyan lesz a padló, mintha több liter tejet össze-vissza kilocsoltatok volna.
Szerintem biztosan csak a telibe festés működik! Ez lehet fényes vagy matt. Én esküszöm a két réteg Otex + két réteg mester zománc megoldásra, de a Tikkurilának létezik kifejezetten padló festéke, ha fényes felületet szeretnétek, ez nagyon jó megoldás. Az ára elég borsos, de megéri!
Aki tökéletesen egyenletes látványt szeretne, az ne fessen halszálka mintában lerakott parkettát. A parketta közötti rések itt ott, biztos, hogy látszani fognak.
És igen, be kell vallani a festett padló sérülékenyebb, jobban kell rá vigyázni!
Szerintem mégis érdemes belevágni, még akkor is, ha egy idő után kicsit "patinás" lesz a felület, mert a fehér padlótól lebegős, könnyed hatású lesz, még a legsötétebb lakás is....
Egyelőre itt tartunk a kész képek majd később:Erről beszélek (persze akinek tökéletes állapotú a parkettája, annak nem kell ettől tartania..mondjuk az miért esne neki festegetni???..:))...báááár:)


9 megjegyzés:

 1. Szia,
  hamarosan én is hajópadló (fehérre) festésébe kezdek. Ez teljesen új, most fogják lerakni. Van egy fehér düfa akril-festék, amit fára szoktam használni (pl. lambériára) ezzel tervezem + lakk a tetejére, Szerinted ez működhet? Csak meglepődtem, hogy te otex-szel és zománccal állsz neki, nekem az olyan "nagyágyúnak" tűnik... Köszönöm szépen, ha tudsz segíteni! (Majd a festékboltost is megkérdezem - a lambériaházas ürgét meg sem merem, mert szerintem elájul, ha meghallja, hogy fehérre akarom festeni a fát...)
  Üdv.
  Rita

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én azért használtam otexet, mert nálunk egy pácolt, lakkozott padlót kellett befesteni és nem akartam csiszolni, mert nem vágytam annyi porra...Eddigi tapasztalataim alapján ez az a festék, ami tuti megtapad mindenen. És most is bevált. Nálatok abból a szempontból egyszerűbb a helyzet, hogy ha nincs még felületkezelve a padló, akkor "szinte minden festék befogja", gondolom a düfa akril-festék is. (nekem nincsenek vele tapasztalataim), a lakk pedig tartóssá teszi, de a helyedbe tennék egy próbát, hogy nem sárgítja-e be. Én azért használtam fényes zománcot a legtetejére, mert az hófehér marad. Azért lehet, hogy lakkozva tartósabb...Mi most már majd két hónapja használjuk és nagyon szeretjük..Kétségtelenül megosztó, mert nagyon fényes a felület...A legkifejezőbb vélemény: "jééé...tisztára mint egy jégpálya..":) Mondjuk mi szeretjük a jégpályát!:))

   Törlés
 2. Ja igen, hogy nem csiszoltátok, ez v.hogy elkerülte a figyelmem, így már értem! A düfának van vizes akril lakkja is, írtam a cégnek, hogy jó lehet-e a tervem, remélem, tudnak segíteni!
  Jégpálya, ez jó :) de nem csúszik? Ez még a másik parám...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem csúszik különösebben, szerintem pont annyira, mint egy rendes lakkozott padló..Kíváncsi vagyok mit írnak Düfáéktól, általában a cégek nem szeretik a vállalkozószellemű felhasználókat, csak a rendeltetésszerű felhasználás szerint mernek garanciát vállalni...Azért ne add fel!! Érdemes bevállalósnak lenni!!:)

   Törlés
 3. Szia !

  Az enyém is halszálkás,egész egybe van .
  Csiszolás ,hézagkitöltés segíthet , hogy ne legyen ilyen?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A csiszolás abban segít, hogy a festék jobban megtapadjon. A hézag kitöltés szerintem nem jó, bár nem próbálkoztam vele, mert nekem tetszik, hogy látható, hogy ez egy halszálkába lerakott parketta...Max, a nagyobb hézagokat érdemes javítani, a teljes felületen nem töltögetném ki őket, mivel úgysem lesz soha tökéletesen egyenletes, mint egy öntött padló....

   Törlés
 4. szia Krisztina,
  talán tudsz tanácsot adni, a Tikkurila Betolux alá is van szükség otexre?
  vagy csak ezt vegyem és ebből 2 réteg elegendő lehet?
  nem szeretném felcsiszoltatni a parkettát, ha nem muszáj.
  köszönöm!
  zsófi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Még nem festettem Betoluxszal, de az az érzésem, hogy kell alá alapozó, amin meg tud tapadni...
   Az otex egy tapadó felületet képez, amin a fedőfestékek megtapadnak... de lehet, hogy hülyeséget mondok, érdemes megkérdezni a festékboltban...

   Törlés
 5. Engem a lazúrozás érdekelne, de ahhoz nem találtam linket, esetleg arról volt post?
  (Fehérre festett parkettával vettük a házunk, ami gusztustalanul néz ki, havonta egy árnyalatot sárgul, pattog, szárad szét…. 4 szobából 3-ban felcsiszoltattuk még beköltözéskor, ott meg olyan, mintha ki lenne fehérrel fugázva, és a parkettás amúgy is kókány munkát végzett, egy hónap után a felvált a lakk, potyogott ki a faglett, ami szerinte sincs rendben, mindig jövő héten jön javítani…., úgyhogy most magunk akarjuk megcsinálni, hogy végre tisztességesen nézzen ki - pont dió lazúrt szeretnék, ehhez kérnék segítséget, előre is köszönöm!)

  VálaszTörlés