2020. július 23.

Ne már!!..itt minden fekete lesz?????

A címben szereplő kérdés akkor hangzott el, amikor nagy lelkesen felvázoltam az elképzeléseimet a totál lelakott, minden ízében felújításra váró lakás tulajdonosának...Szerencsére túl voltunk már egy - igencsak jól sikerült -  közös munkán, úgyhogy amikor szokásos vehemenciával ecseteltem ötleteim fantasztikusságát :) és próbáltam meggyőzni, hogy annak ellenére, hogy a nyílászárók, a konyha, a falburkolat és még néhány kiegészítő mind fekete lesz, a lakásnak egyáltalán nem lesz kripta hangulata. Bevetettem kedvenc vesszőparipámat, miszerint a kontrasztok csak még inkább kiemelik a világos részeket, a színeket és a vége egy harmonikus egész lesz....
"végül is te látod a végét...." mondta, némileg szkeptikusan :).... Úgyhogy aztán annyira én  voltam az aki látja, hogy még az utolsó villát, kanalat, ajtóütközőt..stb. is én szereztem be...Egyáltalán nem panasz, sőt!!! egyik legélvezetesebb munkám volt!!! Ezúton is nagyon köszönöm a bizalmat, nem véletlen, hogy egyik kedvenc Megrendelőmről van szó!!
Azért azon kívül, hogy lyukat beszélek a kedves megrendelő hasába, néhány kézzel fogható dologgal is alá szoktam támasztani az elképzeléseimet...
pl egy moodboarddal, ami visszaadja  leendő helyiség hangulatát...
...amikor először találkoztunk a lakás és én, még ilyen állapotok voltak...

De én már láttam, hogy milyen lesz.... Azt hiszem a moodboarddal sikerült visszaadnom, hogy milyen hangulatot képzelek el, elnézve a kész nappali fotót.. :)
Szeretem, ha a hangulati táblán olyan bútorok, tárgyak szerepelnek, amik a valóságban is könnyen beszerezhetőek. Persze nem mindig sikerül ugyanazokat beszerezni pont azokat, amiket ilyenkor válogatok (sokszor közbeszól az ár vagy , hogy kivonták a forgalomból, mire a bútorbeszerzéshez jutunk..stb.) de akkor is igyekszem jellegében, megjelenésében hasonló bútorokat összeszedni.
Itt, gyakorlatilag mindent be tudtunk szerezni, amit első körben elképzeltem...


A lakás hosszútávú kiadásra készült, egy magasabb igényekkel rendelkező célcsoportnak, úgy, hogy a költségeket ésszerű keretek között tartsuk... Az eredeti elrendezés semmiképp nem felelt meg erre a célra, így belsőépítészetileg is teljesen átvariáltam. A 80 m2-es lakásba végül csak beszuszakoltam egy egy légterű nappali/konyha/étkező részt, egy hálót, egy vendégszobát, két fürdőt, egy gardrób helyiséget és egy látványos előszobát.
 
A nappalival egy légtérben lévő konyhát úgy terveztem, hogy valamelyest szobabútor hatást keltsen. Ezt szolgálja  nagy sötét felületbe illesztett fa polcozás és a fa(dekor) munkalap, az ezzel azonos hátfalpanellal. 
A fa oszlopokból álló térelválasztó sem csak a tereket választja el, hanem a mögötte lévő nagy fekete tömböt is kicsit lágyítja. 
Utolsó utáni pillanatban végül úgy döntöttem, hogy (megkönyörülvén a hujjogókon) nem fekete, hanem egy egészen sötétkék frontja lesz a konyhának... 
A bútor előtt egy kb 60 cm-es sávban fekete-fehér mintájú hidegburkolat került, elsősorban praktikum miatt, de az összetett minta nagyon szépen oldja a sok homogén, egyszínű, tömbszerű felületet (nem tudom jobban megfogalmazni, amire gondolok...:)
Az étkezőasztal lábát a Vakum Designnál rendeltük, asztallapot pedig asztalossal gyártattam, hogy méretben pont megfelelő legyen.


A hálószoba a nappaliból nyílik. Mindenképp azt akartam elérni, hogy a nagy, impozáns fekete ajtó, mintegy keretként fogja össze a látványt, amit a nappaliból látunk. Ezért fejvég helyett a hálószoba teljes falán végigfutó 3d textil falpanel került a (teljesen egyszerű Ikea) ágy mögé. A falra nagy kerek képet képzeltem, de égen-földön nem találtam olyat, ami árban is megfelelt volna, így összephotoshoppoltam egyet...(ugyanez van a mi hálónkban is és nagyon szeretjük, azt az elképesztően bugyuta optimizmust, ami árad belőle :)
 A szoba valójában egy keskeny "virsli" (az ablakbeosztás miatt nem lehetett szélesebb) középen az ággyal, egyik oldalon egy óriási "lebegő" tükrös gardróbbal, ami teljes falfelületen visszatükrözi a falon végigfutó falburkolatot és szemközti falon lévő ablakot, az olvasó fotellal.
A vendégszobáról sajnos nem sikerültek túl jól a fotóim...ennél sokkal üdébb hangulatú...

..és akkor jöjjön a kedvencem az előszoba!! Ennél bénább megjelenésű előtérrel - azt hiszem - nem is találkoztam. A hosszú, keskeny helyiségben 6!! ajtó van. Innen nyílik a vendégszoba, a két fürdő, itt a bejárati ajtó és innen jutunk be a nappaliba...ezzel tenni kellett valamit
..és a megoldás???...TAPÉTA AJTÓ!!!!....a két fürdő ajtaját pic-pac eltűntettük...
(itt is nézzétek el nekem, hogy nem álltam fotóstudományom csúcsán!!!!..a nap vége felé eléggé le szokott csökkenni a tehetségem:)
 A majmok és papagájok a fürdőket rejtik.. A kis fürdőbe wc, mosdó és egy zuhanyzó került.
A "nagy" fürdőben mindenképp szerettünk volna kádat, így oda már zuhanyfülke nem fért. Ahogy dupla mosdó sem, így legalább látványilag megkettőztük egy tükörfallal :) 
A nagy ablak hihetetlenül jót tesz ennek a kis helyiségnek...
Nagyon szerettem ezt a munkát, úgyhogy öröm volt, hogy 2019. novemberében a Lakáskultúrában is megjelent...
fotó Wein Krisztina

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és nagyon hangulatos ez a lakás! Megkérdezhetem, hogy a csillárt és a kanapét hol lehet beszerezni? Köszönöm! Ági

    VálaszTörlés
  2. wow! ha legközelebb lakásvásárlás/felújításba kezdek tudom kihez fordulok ;-)

    VálaszTörlés