2012. október 24.

...amikor egy ajtót kettévágunk. I. rész

Igen..... ezt a projektet sorozatban tárom elétek, mert a legvégső momentumot, mármint a festést, még nem sikerült megejtenünk. Bár tudom, hogy az igazán látványos végeredményt így még nem tudom bemutatni, de ahogy elnézem magunkat, még az is lehet, hogy a festegetés tavaszra marad. Addig meg igazán nem akarnálak váratni Titeket....:)
Vessetek meg, de nagyon szeretem az angol sorozatokat, leginkább azokat, ahol az angol kisvárosok hangulata is megjelenik. (most nem árulnám el, hogy melyik a kedvencem, mert családom reakcióiból arra következtetek, hogy elég cikis vagyok...de ez van, ezzel kell együtt élniük...:)
Mivel leginkább az épületeket, belső tereket nézegetem, itt sikerült felfedeznem a ketté vágott ajtó megoldást. 
Egyszerűen zseniális, főleg akkor, ha vagytok annyira elvetemültek, hogy egy olyan konyhából csináltok hálószobát, aminek (eltekintve néhány lőrés szerű lyuktól) kizárólag egy darab ajtaja van a kertre. A kánikulai negyven fokban, zárt helyiségben fuldokolni, nem tűnt különösebben vonzó megoldásnak, de attól sem voltam kifejezetten boldog, hogy a tárva-nyitva álló ajtó következményeként, arra ébredek, hogy néhány barátságos (vagy annak gondolt)  kóbor állat néz velem farkasszemet a saját ágyamban.....
Mi hát a teendő,..... nyilván egyértelmű......vágjuk ketté az ajtót.......
Ahogy már előző posztjaimban is emlegettem, nem hátrány, ha van néhány barátja az embernek, aki valóban ért az asztalos mesterséghez...Vidi, akitől eddig is igencsak sok segítséget kaptam, most is nélkülözhetetlennek bizonyult....Ezúton is nagyon köszönöm Neki, hisz nélküle még mindig az éjszakai hívatlan vendégeket hajkurászhatnám...:)!!!
A kicsit kopottas megjelenéstől most tekintsetek el, csak a technikai megoldást nézegessétek.....A hófehér falat, a "lőrések" szürke keretét és az ajtó piros színét a fantáziátokra bízom.......Ígérem, ahogy megvalósul, azon nyomban megmutatom Nektek.......:) Kedves rokonaimnak/barátaimnak innen üzenem, hogy holmi istálló ajtók és lovak emlegetését lazán elengedem a fülem mellett...:)

Jó...belátom talán még kevés hasonlóságot fedeztek fel az előző képsorozat és az alábbi kép között, de kicsit talán segít a fantáziátoknak, ha valami ilyesmi lebeg a szemetek előtt:).... (bár ez nincs ketté vágva, de színileg valahogy így képzelem....)

A kettévágás nehézsége igazából abból állt, hogy ennek az ajtónak három zsanérja van. Ha két szárnyat csinálunk belőle, mindenképp négy zsanérra lesz szükség, hogy mindkét felet megtartsa. Így első a plusz zsanér behelyezése.....először az ajtófélfába....
Ezt is most tanultam....ha beszappanozzuk a csavarmenetet, könnyebben lehet becsavarni a fába.....
...aztán a zsanér másik felét az ajtólapba...

Ezután vágjuk ketté az ajtót...na igen én is azt gondoltam ez a legegyszerűbb....Persze, ha nem műkedvelő asztalosként kezdünk neki, hanem szakember is akad a közelben, akkor máris jön az első gondolat, hogy ha ezt a vágást nem teljesen egyenesen ejtjük meg, hanem szögben megdöntjük a körfűrészt, máris profibb megoldást kapunk...(a képekről talán egyértelmű, hogy miről beszélek...:)

A belső oldalra egy rigli került, ami akkor is összetartja a két lapot, ha kifele toljuk....
 Végül az alsó ajtólapba egy kampó került, hogy ha csak ez van "bezárva", akkor is ott maradjon. Nyilván, ha nem egy doboz szerű nyaralóról lenne szó, ezt nem tartanám különösebben biztonsági megoldásnak, akkor más vasalatot kellene használni, de kóbor állatok ellen ez is tökéletes........:)

Ezzel kész is, az ajtónak, ablaknak egyaránt használható megoldás. Ha valami nem egyértelmű, nyugodtan kérdezzetek, igyekszem válaszolni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése